Huidkanker komt steeds vaker voor

Maandag 4 februari is Wereldkankerdag. Het aantal mensen dat huidkanker krijgt, neemt toe. Dat blijkt uit de nieuwe cijfers van de Nederlandse Kankerregistratie die vandaag bekend zijn geworden.

Cijfers huidkanker 2018
Zowel melanoom (meer dan 7.000) als plaveiselcelcarcinoom (bijna 14.000 nieuwe patiënten per jaar) komen steeds vaker voor. Gecorrigeerd voor de toename van de gemiddelde leeftijd, steeg het percentage mensen dat een vorm van kanker krijgt tussen 1989 en 2011 gestaag en is sindsdien op hetzelfde niveau gebleven. Huidkanker is hierop een uitzondering, er is met name in het laatste decennium een sterke stijging in het aantal mensen dat huidkanker krijgt.

Basaalcelcarcinoom, plaveiselcelcarcinoom en melanoom
De drie belangrijkste vormen van huidkanker in volgorde van frequentie zijn basaalcelcarcinoom, plaveiselcelcarcinoom en melanoom. Melanoom is van deze vormen potentieel de meest dodelijke. Plaveiselcelcarcinoom heeft vaak een goede prognose. Dat geldt ook voor de meeste melanomen, want deze worden meestal in een vroeg stadium gediagnosticeerd.

Oorzaken huidkanker
UV-straling van de zon (of zonnebank) in combinatie met veroudering is de belangrijkste oorzaak van huidkanker. Het gaat hierbij om blootstelling tot wel 30 jaar of langer geleden, want de invloed van risicofactoren laat zich meestal pas na een lange periode gelden. De toename van huidkanker kan deels ook worden verklaard door grotere bewustwording onder de bevolking, waardoor vaker verdachte huidafwijkingen worden onderzocht.

Bron: Integraal kankercentrum Nederland & Huidfonds

Lees meer over huidtherapie en huidkanker.

Onze Partners