Huidtherapie gaf zoveel verlichting dat sporten weer mogelijk was.

Lees verder

Het verhaal van Marieke

“Huidtherapie gaf zoveel verlichting dat sporten weer mogelijk was”

“Nadat er in 2018 borstkanker bij mij werd gevonden, werd ik in het ziekenhuis goed begeleid. Er waren gesprekken met een verpleegkundig specialist op de mammapoli en samen met de oncoloog en chirurg dacht ik na over de behandeling. Ik kreeg een borst besparende operatie en bestraling. Chemo was niet nodig. Ook hormoontherapie is mij bespaard gebleven.

Ik had “geluk gehad” zei de oncoloog. De snijranden waren schoon, de bestraling achter de rug, ik kon verder. Daar stond ik dan, aan het begin van de rest van mijn leven.

Vol goede moed ging ik weer aan het werk en pakte ik ook het sporten weer op. Maar mijn borst werd steeds pijnlijker en groter. Ik nam contact op met de radioloog maar die vertelde me dat ik geduld moest hebben. Een gesprek met de mammacare-verpleegkundige leverde ook niet de gewenste oplossing. Omdat ik niet wilde wachten op de eerste controle in het ziekenhuis ben ik zelf op onderzoek uit gegaan.

Via een goede vriendin kreeg ik het advies om naar een huidtherapeut te gaan en zij gaf mij het adres van Huidtherapie Amersfoort.

Wat was ik blij dat ik hier terecht kon! Ik voelde me hier begrepen. Deze lieve en kundige dames zouden me gaan helpen bij het lymfoedeem wat was ontstaan na de bestraling.

De behandelingen gaven me verlichting, ik kon weer sporten zonder pijn. Maar het waren niet alleen de behandelingen die me hielpen. Het waren en zijn nog steeds ook de gesprekken, een luisterend oor en de adviezen voor het dagelijks leven die me ontzettend helpen. Het is een vertrouwen wat je opbouwt  met deze deskundige vrouwen. Het heeft me ontzettend geholpen om te relativeren en om soms even een stapje terug te doen als ik te veel wilde doen.

Eigenlijk zou iedere vrouw na de behandeling van borstkanker doorgestuurd moeten worden naar een huidtherapeut. In het ziekenhuis werd ik te weinig geïnformeerd over lymfoedeem en de gevolgen als je hier te lang mee doorloopt.”