Preventieve borstamputatie met directe reconstructie van lichaamseigen weefsel

Lees verder

Het verhaal van Francis

 “Ik besloot om beiden borsten preventief te amputeren.”

In de zomer van 2017 kregen mijn vader en mijn jongere zus te horen dat zij drager zijn van het BRCA2 gen, een erfelijk borstkanker gen. Niet veel later kreeg ik dezelfde uitslag.

Gezien mijn leeftijd (48 jaar op dat moment) besloot ik het advies te volgen om direct preventief mijn eierstokken te laten verwijderen. Na gesprekken met de oncologisch chirurg en een plastisch chirurg om mijn opties te bespreken, zijn eind 2018 ook mijn beiden borsten preventief geamputeerd met een directe reconstructie van lichaamseigen weefsel. Hierbij wordt huid en weefsel vanuit de bovenbenen gebruikt om de borsten te reconstrueren.

Het was een emotionele en vooral fysiek zware tijd. Na de operatie van ongeveer 11 uur, ging het herstel moeizaam. De wonden bij mijn borsten en benen gingen niet dicht en ik had veel last van vochtophopingen, pijn en ongemak. Dit was pas fase 1.

Om de reconstructie te voltooien, waren meer operaties nodig. Lippofilling om volume in de borsten te brengen en huidflapverwijdering met een tepellifting.

Het herstel van mijn benen ging de goede kant op en het was tijd voor de volgende stap. Hiervoor moest eerst het weefsel in de borsten ‘zachter’ worden en de vochtophopingen verminderen. Volgens de plastische chirurg zou dit veel tijd nodig hebben.

Mijn zus en ik deden alles samen. We gingen mee naar elkaars ziekenhuisafspraken en steunden elkaar in alles wat er bij dit traject kwam kijken. Hoewel zij voor een ander ziekenhuis en andere methode had gekozen (siliconen protheses), was de emotionele rit hetzelfde. Tijdens een controleafspraak bij haar plastisch chirurg, vroeg haar chirurg aan mij of ze die van mij mocht zien, omdat zij nog geen ervaring had met eigen weefsel. Zij was degene die zei “ heb je al aan oedeemtherapie gedacht, ik denk dat je daar veel baat bij zal hebben om het proces te versnellen”.

Nog nooit had ik iemand hierover gehoord. Thuis heb ik oedeemtherapie gegoogled en mijn chirurg om een verwijzing gevraagd.

Al snel kon ik terecht bij een huidtherapeut van Huidzorg Zoetermeer. De stap hier naar toe was eng en spannend. Ik zat nog in de fase waarbij mijn borsten geen fijne aanblik hadden. Zelf durfde en kon ik ze nog niet aanraken, laat staan ernaar kijken.

Bij het eerste consult stelde de huidtherapeut mij direct op mijn gemak en zij zag mogelijkheden om mijn herstel te verbeteren. Na een aantal weken had mijn huidtherapeut door middel van manuele lymfedrainage een behoorlijk effect bereikt. De vochtophopingen in mijn borsten waren aanzienlijk minder geworden en ook de littekens op mijn benen had ze middels massages zachter gemaakt. Door haar benadering heb ik mijn zelfvertrouwen terug gekregen en leerde ik mijn ‘nieuwe’ lichaam te accepteren. Zowel fysiek als mentaal werd ik er sterker door.

Na 3 maanden kwam ik op controle bij mijn plastisch chirurg en hij was blij verast. Ik vertelde hem over de oedeemtherapie en stimuleerde mij hier vooral mee door te gaan.

Inmiddels heb ik de eerste lippofilling achter de rug en sta ik op de wachtlijst voor een tweede. De behandelingen bij mijn huidtherapeut blijven ondertussen doorgaan, want ik heb er ongelofelijk veel baat bij!