Teleconsult reduceert kosten dermatologie dratisch

Door digitale consulten via internet tussen Nederlandse huisartsen en dermatologen hoeft driekwart van de patiënten met huidklachten als eczeem, infecties of goedaardige tumoren niet doorverwezen te worden naar een specialist in het ziekenhuis.

Dankzij de inzet van digitale hulpmiddelen kunnen de kosten voor dermatologie met 18 procent worden teruggedrongen. Bovendien worden ernstige huidziekten eerder ontdekt en kunnen spoedgevallen juist sneller worden doorverwezen. Een en ander blijkt uit het onderzoek van promovendus Job van der Heijden aan het AMC in Amsterdam, dat op 28 januari wordt gepubliceerd in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde (NTvG).

Tussen 2007 en 2010 is de inzet van teledermatologie verdrievoudigd. Inmiddels maken meer dan vijfduizend huisartsen en driehonderd dermatologen er gebruik van. Een bezoek aan de specialist is gemiddeld drie keer duurder dan een consult via teledermatologie. Teleconsultatie wordt ook steeds vaker in andere vakgebieden toegepast. Recente nieuwe diensten zijn onder meer teledermatoscopie, tele-echografie, teleKNO, telenefrologie en teleplastische chirurgie.

Bron: nieuws voor Paramedici/ paramedisch.org