“Voor de rest van je leven kankerpatiënt”

Vandaag is het Wereldkankerdag. We delen het verhaal van Huidheld en huidtherapeut Monique over hoe zij onverwachts huidpatiënt werd:

Opvallend
“Hé, die is opvallend donkerder geworden!”, dacht Huidheld Monique toen ze in 2005 een moedervlek op haar rug ontdekte. Als huidtherapeut wist ze dat als iets je zo duidelijk opvalt, je daar zeker naar moet laten kijken. Dit bleek uiteindelijk de juiste keuze; de moedervlek bleek namelijk melanoom te zijn.

“Ik wil blijvend iets kunnen veranderen in de huid”
Monique houdt ervan om iets te doen waardoor anderen beter worden. Ze is ooit begonnen als schoonheidsspecialist, maar miste in haar werk het kunnen oplossen van echte huidproblemen. Na een aanvullende opleiding tot pedicure is zij uiteindelijk in het vak huidtherapie beland en heeft zij inmiddels al ruim 16 jaar haar eigen praktijk.

Donkere moedervlek
In 2005 kwam ze erachter dat ze een melanoom had. “Hé, die is opvallend donkerder geworden!”, dacht ze toen ze een donkere stip op haar rug vond. Omdat ze het niet vertrouwde maakte ze snel een afspraak bij de dermatoloog. De dermatoloog zei in eerste instantie dat er niets aan de hand was en het onschuldig leek. Maar toch liet Monique de moedervlek weghalen, gewoon voor de zekerheid. Toen ze later terugkwam om de hechtingen eruit te laten halen kreeg ze te horen dat het toch niet goed was. Het was namelijk een melanoom. “Dat was wel even een hele vreemde gewaarwording.”

Lees het complete verhaal van Monique op de website van het Huidfonds.

Fotografie: Madeleine Sars

Onze Partners