Doorbraak: huidkankermedicijn werkt ook tegen alzheimer

Bexarotene, een medicijn dat al ruim tien jaar tegen huidkanker wordt gebruikt, blijkt bij muizen spectaculair goed én snel te werken tegen de ziekte van Alzheimer.

De meest voorkomende vorm van alzheimer ontstaat op latere leeftijd. Het kenmerk ervan is dat het eiwit beta-amyloïde – dat ook bij normale mensen in de hersenen voorkomt – niet meer opgeruimd kan worden en ‘klontert’ in de hersenen. Hoe meer zulke klonters, hoe meer hersenfuncties uitvallen, waardoor iemand dement wordt.

Het idee van de Amerikaanse onderzoekers was dat de stof bexarotene, die als kankermedicijn bekendstaat, het ‘opruimknopje’ in de hersenen weer zou stimuleren. Ze namen de proef op de som en gaven het aan muizen met alzheimer.

Het medicijn brak de schadelijke klonters in de hersenen van de muizen af met een ongelofelijke snelheid. Binnen zes uur bleek de aanwezigheid van het eiwit met 25procent verminderd, en nog 72 uur later was meer dan de helft van de klonters uit de hersenen verdwenen. Uiteindelijk werd zelfs 75 procent opgeruimd. Het geheugen en het gedrag van de muizen verbeterden zienderogen.

‘Dit is ongezien’, zegt Paige Cramer, eerste auteur van de publicatie. ‘Met de beste behandeling vandaag tegen alzheimer in muizen duurde het een aantal maanden om de klonters in de hersenen te verminderen.’

‘Dit is een spectaculaire doorbraak’, zegt alzheimerexpert Bart De Strooper (KUL). ‘Dat eiwit is een van de belangrijkste genetische oorzaken van alzheimer en tot nu toe konden we daar niks aan doen. Deze studie is de eerste die een kandidaat-medicijn naar voor schuift.’

En de weg naar een wondermiddel? ‘Alzheimer is zo’n ingewikkelde ziekte dat er nooit één simpel pilletje voor zal bestaan. Maar al deze kleine stapjes leiden ons wel naar medicijnen die de ziekte zullen vertragen, of toch leefbaar maken. De volgende stap is nu kijken of dit bij mensen hetzelfde effect heeft.

Bron: nieuws voor Paramedici/ paramedisch.org