Algemene huidtherapie

De huid is uw grootste orgaan en eerste beschermlaag van het lichaam tegen invloeden van buitenaf en vormt een beschermende laag voor de inwendige organen, spieren en bloedvaten. Zonder huid kan een mens niet bestaan.

Naast de beschermende functie zorgt de huid onder andere ook voor de regulering van de lichaamstemperatuur, dat het lichaam niet te veel water verliest en geeft ons de mogelijkheid dingen te voelen. Kortom de huid is een complex en belangrijk orgaan, maar ook heel kwetsbaar.

Huidaandoeningen en huidproblemen

De diversiteit aan huidaandoeningen en bijkomende huidproblemen is groot, vele goedaardig maar ook een aantal zeer ernstig en kwaadaardig. Ook kunnen huidaandoeningen een symptoom zijn van een andere onderliggende ziekte.

Gelukkig zijn huidaandoeningen zijn zelden levensbedreigend, maar de huidproblemen die zich daarbij uiten brengen vaak ongemak en/of andere klachten met zich mee. Een huidaandoening is niet alleen invloed op iemands lichamelijke gezondheid. Doordat de huid zo zichtbaar is, hebben de huidproblemen ook zijn weerslag op het emotionele welzijn met schaamte en gevoelens van minderwaardigheid tot gevolg.

Huidtherapie

Er zijn in Nederland ruim 1000 huidtherapeuten werkzaam. Als paramedicus behandelt de huidtherapeut doorgaans vooral de gevolgen van huidaandoeningen. De diversiteit aan huidproblemen is groot wat het behandelaanbod van de huidtherapeut breed maakt.

Bijvoorbeeld huidklachten als acne, overbeharing, pigmentproblemen, couperose en andere oppervlakkige vaatproblemen, littekens, storende steelwratjes, bultjes en andere onschuldige huidoneffenheden vallen onder het domein van de huidtherapeut. Door middel van verschillende behandeltechnieken, manueel maar ook met apparatuur zoals licht- en lasertherapie kan de huidtherapeut deze huidproblemen behandelen. Dit brede scala aan behandelingen valt onder algemene huidtherapie.

Deelgebieden huidtherapie

Huidtherapie kent geen specialisaties, de verschillende deelgebieden zijn reeds onderdeel van de opleiding tot huidtherapeut. In de praktijk ontstaat wel de opdeling in deelgebieden doordat de huidtherapeuten zich binnen de praktijk naast de algemene huidtherapie meer richten op deelgebieden als oncologische nazorg en paramedische cosmetische geneeskunde.

Onze Partners