Column: ‘Pigmentvlekken tijdens de zwangerschap’

Pigmentvlekken

Tijdens de zwangerschap ondergaat je lichaam allerlei veranderingen. Zo ook in de huid, nagels en haren. In elke editie van ‘Samen Zwanger’ schrijft een huidtherapeut namens de Nederlandse Vereniging van Huidtherapeuten over een huidonderwerp. Huidtherapeut Nelleke schrijft deze eerste column over pigmentvlekken.

Wat zijn pigmentvlekken?

Pigment, ook wel melanine genoemd, is een bruine kleurstof die wordt gemaakt door pigmentcellen. Deze pigmentcellen geven kleine korreltjes pigment af aan de opperhuid, hierdoor krijgt onze huid en haren kleur. Als op een plek meer pigmentcellen actief zijn of grotere korrels melanine afgeven, ontstaan donkere verkleuringen. Onder invloed van UV-straling, erfelijke aanleg of hormonale oorzaken kunnen pigmentvlekken verergeren.

Pigmentvlekken tijdens de zwangerschap

Onder invloed van de hormonen oestrogeen en progesteron zullen pigmentcellen extra actief zijn. De tepels en/of de verticale lijn op de buik vanaf de navel naar beneden, zullen donkerder kleuren. Een combinatie van aanleg, zonlicht en hormonen kan pigmentvlekken in je gezicht veroorzaken. Dit wordt een melasma of zwangerschapmasker genoemd. De donkere verkleuringen ontstaan vaak tijdens de zwangerschap, maar ook erfelijke aanleg en/of de anticonceptiepil kan een rol spelen. Bij melasma zijn lichtbruine tot grijsbruine pigmentvlekken vaak zichtbaar op het voorhoofd, de wangen, neus en bovenlip. De verkleuringen die ontstaan tijdens de zwangerschap zijn niet schadelijk. Ze kunnen plotseling opkomen en geleidelijk uitbreiden. Vaak verminderen deze langzaam binnen enkele maanden na de bevalling. In sommige gevallen zijn blijvende pigmentvlekken zichtbaar, gelukkig zijn deze goed te behandelen door de huidtherapeut.

Beschermen

Allereerst is het van belang dat je tijdens de zwangerschap de huid extra goed insmeert met een zonnebrandcrème. Gebruik een zonnebrandcrème met een beschermingsfactor (SPF 30 of hoger), ook op een zonnige winterdag. Breng de zonnebrandcrème iedere twee uur aan. Gebruik op zonnige dagen ook beschermende kleding of een zonnehoed.

Behandelingen

Tijdens de zwangerschap kan de huidtherapeut je adviseren in het gebruik van de juiste zonnebrandmiddelen. Daarnaast kan de huidtherapeut medische camouflagemiddelen inzetten om de pigmentvlekken tijdelijk te verbergen. De huidtherapeut geeft advies en leert hoe de medische camouflage aangebracht kan worden. Als het melasma binnen enkele maanden na de bevalling niet vanzelf verdwijnt, zijn er verschillende behandelingen mogelijk:

Chemische peeling

Bij een chemisch peeling wordt een vloeistof op de huid aangebracht, die de huid sneller laat afschilferen. Nieuwe en gezonde cellen worden op deze manier geactiveerd en pigmentvlekken zullen lichter worden.

Licht- en Lasertherapie

IPL en laserbehandelingen zijn effectieve methoden om pigmentvlekken te behandelen.

De bruine kleur van de pigmentvlek wordt geabsorbeerd door een speciaal licht en omgezet in warmte. De warmte die hierbij vrijkomt, vernietigt het overtollige pigment zodat de pigmentvlek vermindert of zelfs geheel verdwijnt. De omliggende huid en de huid onder het pigment blijven intact.

Microneedling

De huidtherapeut maakt gebruik van een pen met minuscule naaldjes. Deze naaldjes vibreren over de huid en maken kleine kanaaltjes in de huid. Deze kanaaltjes zijn niet zichtbaar met het blote oog, maar prikkelen de huid net genoeg om de bindweefselcellen te activeren. Hierdoor worden pigmentvlekken lichter en wordt de huid egaler en steviger.

Microdermabrasie

Microdermabrasie is een intensieve mechanische peeling. De huidtherapeut gebruikt fijne steriele kristallen onder vacuümdruk of een diamantkop onder vacuümdruk. Bij microdermabrasie wordt de bovenste huidlaag op een gecontroleerde manier verwijderd, waardoor nieuwe gezonde cellen worden aangemaakt.

Benieuwd wat de huidtherapeut voor jou kan betekenen? Kijk op www.huidtherapie.nl en vind een huidtherapeut bij jou in de buurt.

door Nelleke Nijman

Huidtherapeut en lid van Nederlandse Vereniging van Huidtherapeuten

Onze Partners