Ad van Doorenprijs 2018 voor Happy Sun Project

De meest bijzondere honours prestatie van het domein Gezondheidszorg wordt ieder jaar beloond met de Ad van Doorenprijs. Dit jaar ging de prijs naar Kirsten van Sliedregt en Andrea Bandstra met hun Happy Sun Project. De vijf genomineerden behaalden tussen de vijf en tien honours sterren en hebben allen uitzonderlijke prestaties geleverd waarvan enkele hoogtepunten hier worden genoemd.

Genomineerde Iris Duivenvoorden (logopedie) – de ‘inclusieve professional’
Zij zocht o.a. de grens op tussen logopedische ondersteuning en taalles door taalbuddy te worden van een Marokkaanse vrouw. Ook bekeek ze bij statushouders die een pre-bachelor ICT volgden in hoeverre zij logopedische ondersteuning nodig hadden. Twee prachtige voorbeelden van een inclusieve professional.

Genomineerde Julia Maijer (mondzorgkunde) – ‘idee? Actie!’
Het beeldmateriaal over algemene hygiëne en mondhygiëne dat door Julia werd ontwikkeld, wordt door Dental Health International Netherlands in meerdere landen gebruikt waaronder Kenia en Nepal. En aangezien er geen protocol bestond voor tandtrauma’s, schreef Julia dit zelf in haar eerste studiejaar. Julia zet haar goede ideeën daadkrachtig om in actie.

Genomineerde Esther Korte (fysiotherapie) – ‘passie voor coachen en begeleiden’
Medestudenten gestructureerd coachen, jezelf didactisch bekwamen en nog betere begeleiding bieden; dat kenmerkt de gedreven, bescheiden en zorgvuldige Esther. Zij onderzocht daarnaast voor het Diakonessenhuis Utrecht samen met een medestudent het nut van een mobiliteitskaart, die inmiddels succesvol op meerdere afdelingen wordt ingezet.

Winnaars Kirsten van Sliedregt & Andrea Bandstra (huidtherapie) – ‘Happy Sun Project’
Kirsten en Andrea bedachten, ontwikkelden en voerden het Happy Sun Project uit. Ze maakten een lespakket voor de kleuters uit groepen 1 & 2 bestaande uit een digitale ‘Zonnemeter’, een ‘Zonnetafel’, een poster met de voor- en nadelen van de zon en de hoeveelheid zonnebrand die er gesmeerd hoort te worden, een Happy Sun Song en kleurplaten. Dit alles met als doel dat de kleuters op spelenderwijs de nieuwe zonexperts zouden worden. De kleuters zijn zich nu bewust van de voor- en nadelen van de zon en weten wanneer en hoe ze moeten smeren. Andrea en Kirsten lieten ‘ondernemerschap, veel zelfstandigheid en een grote dosis lef zien door van betekenis te zijn bij een doelgroep die in de praktijk van de huidtherapeut niet veel voorkomt’, aldus de jury. Hoe betekenisvol hun project is, blijkt ook uit de interesse van de Nederlandse Vereniging van Huidtherapeuten (NVH). Kirsten en Andrea (nu nog op wereldreis) gaan samen met de NVH kijken hoe ze dit project verder kunnen gaan uitrollen.

Het honoursonderwijs van de Hogeschool Utrecht is er voor alle ambitieuze studenten die hun talenten willen ontwikkelen, lef hebben en het verschil durven maken voor de beroepspraktijk en de samenleving. Honourstrajecten volg je naast je opleiding en dat vraagt een extra investering. Je verdient er geen studiepunten mee, maar sterren.

De Nederlandse Vereniging van Huidtherapeuten is bijzonder trots op deze prestatie: van harte gefeliciteerd dames!

Onze Partners