‘Zonnetjesweek’ voor een huidkankervrije generatie

Huidkanker is de meest voorkomende en snelst toenemende kankersoort in Nederland. Een op de zes mensen krijgt hiermee te maken. Dat is schrikbarend veel! Door goede voorlichting – te beginnen bij de allerjongsten – is huidkanker (deels) te voorkomen. Het Huidfonds zet zich in voor een huidkankervrije generatie en geeft door middel van de ‘Zonnetjesweek’ (15-19 april 2019) voorlichting aan kinderdagverblijven, peuterspeelzalen en gastouders.

Door voorlichting en maatregelen is huidkanker (deels) te voorkomen
Blootstelling aan zonlicht op kinderleeftijd lijkt de grootste oorzaak om op latere leeftijd huidkanker te krijgen. Ook speelt mee: hoe vaker je verbrandt als kind (tot 15 jaar), des te groter de kans op huidkanker. Tijdens de ‘Zonnetjesweek’ van het Huidfonds leren kinderen van 0-4 jaar op een speelse, positieve manier over de zon en bescherming tegen UV-straling. Bijvoorbeeld door middel van het insmeerliedje: ‘In de zonneschijn’ en door vrolijke kleurplaten. Immers, met de juiste voorlichting en maatregelen (zoals je huid regelmatig insmeren, het dragen van een zonnehoedje en UV-werende kleding en tijdig de schaduw opzoeken) zijn bepaalde vormen van huidkanker te voorkomen.

Huidtherapeuten en de Zonnetjesweek
De Nederlandse Vereniging van Huidtherapeuten is ambassadeur van de ‘Zonnetjesweek’. Verschillende praktijken hebben zich aangemeld als deelnemende praktijk tijdens de Zonnetjesweek. De huidtherapeuten van deze praktijken zullen zich in de eerste plaats inzetten om kinderopvanglocaties te motiveren om mee te doen aan de Zonnetjesweek. Ook zullen sommigen van hen bijeenkomsten over zonbescherming organiseren, bijvoorbeeld voor ouders, opa’s en oma’s en/of pedagogisch medewerkers.

Doe je mee?
Ben je werkzaam (of ken je iemand) bij een kinderdagverblijf, peuterspeelzaal of gastouder? Doe dan vrijblijvend mee met de ‘Zonnetjesweek’ van het Huidfonds. Er is hiervoor speciaal voorlichtingsmateriaal ontwikkeld zoals: posters, een folder, een infographic en een online quiz.

Bron: Zonnetjesweek.nl

Onze Partners