Week van de Huidtherapie: Succesverhaal Marjorie Kuijpers

In 2013 ben ik een boetiek in borstprothesen en functionele prothese lingerie gestart. Mijn wens om ook voor vrouwen met diagnose borstkanker een plek te bieden met volop keuze aan lingerie en badmode afgestemd op hun veranderde lichaam was een doel.

Onze huid- en oedeemtherapeuten zijn ook gecertificeerd Mammacare adviseuses.

 

In onze Support Store in het centrum van Ede kunnen vrouwen terecht kunnen voor het aanmeten van borstprothesen, functionele prothese lingerie en badmode. Deze informele setting geeft ons de mogelijkheid om met een persoonlijke benadering de wensen van de patiënt tijdens het intakegesprek centraal te zetten. Geen mens is hetzelfde, daarom gaan we samen op zoek naar een passende oplossing welke vertaald wordt naar een persoonlijk behandelplan. We merken dat het een fijne plek is om net iets meer tijd voor een patiënt uit te kunnen trekken en vinden onszelf ook voor passanten vaak terug in de rol van het geven van voorlichting en adviezen.

 

De grootste voldoening haal ik uit het blije gezicht van een vrouw die met een tasje de deur uit gaat omdat ze geslaagd is in haar missie om een beha te vinden die voldoet aan alle eisen;

  • steun in de flank en op de rug want gelukkig heeft ze geen armlymfoedeem, maar in de loop van de dag hoopt op die plekken hinderlijk vocht op waardoor ze dan niet meer lekker in haar vel zit.
  • een hoesje om haar prothese met een zeker gevoel te kunnen dragen, ook als ze bukt om haar kleinkind een knuffel te geven.
  • een kantje dat door onze coupeuse op maat is ingezet om het zicht op haar dunne wat teruggevallen bestraalde huid te ontnemen.
  • een aangename zachte stof met een mooi design om zich op en top verzorgde vrouw te kunnen voelen.

 

Ik weet nog goed dat ze bijna twee jaar geleden voor het eerst mijn winkel binnen kwam.

Ze was via de mammapoli verwezen om een postoperatieve BH aan te meten; diagnose borstkanker.

Er zou een borstsparende operatie van haar rechterborst plaatsvinden. Mevrouw vertelde dat ze blij was dat ze in elk geval geen chemo zou krijgen. Ze was met haar 62 jaar van plan om gewoon door te werken als haar fysiek het toe zou laten.

Vier maanden later zag ik haar in de praktijk. De poortwachter was negatief dus de prognose was zeer goed. In de weken na de operatie was er echter een infectie ontstaan met een pussende wond waardoor de bestraling tijdelijk moest worden gestaakt. Na vele wondspoelingen en antibiotica was de infectie verslagen en werd radiotherapie hervat.

Een maand na de laatste bestraling voelde haar rechterborst nog steeds warm en erg verhard aan. Aangezien dat huid al veel te verduren had gehad en de chirurg het risico op weer een infectie wilde minimaliseren werd zij doorgestuurd voor manuele lymfedrainage.

Door fibrosevorming had ze ook pijnklachten in haar paarsrode gezwollen rechterborst.

In deze initiële fase zijn we gestart met manuele lymfedrainage in combinatie met littekentherapie.

Aangezien de huid rondom het sterk ingetrokken litteken verharde fibrotische plekken vertoonde hebben we massagepads aangemeten om het weefsel te versoepelen en herstel te bevorderen. De pads konden in eerste instantie gedragen worden in de postoperatieve BH die mevrouw al had. Zelf had ze de BH niet meer gedragen omdat ze pijn had en liever niets omdeed. Ik gaf haar uitleg dat er meer oedeem ontstaat door onder andere de warmte van de bestraling en de verstoorde lymfafvloed door de ingreep met bovendien extra schade aan het oppervlakkige systeem door de doorgemaakte infectie. En dat zonder tegendruk het het vocht steeds meer zou kunnen aanzetten waardoor de eiwitten in het vocht zowel voor meer verhardingen zouden zorgen als ook het risico op een huidinfectie (wondroos) zouden verhogen. Na deze onderbouwing was ze beter gemotiveerd om de BH te dragen. Ook voor ’s nachts bleek het een meerwaarde om een confectie drukhemdje te dragen. Mede hierdoor konden we al snel de frequentie van drie keer per week afbouwen naar twee en later naar één keer per week in combinatie met zelfmassage die we haar hadden geleerd in het kader van zelfmanagement.

Na een traject van een half jaar was het weefsel van haar borst grotendeels soepel en was ook het aspect van de huid (kleur en structuur) verbeterd. Het litteken was minder ingetrokken en voor 85% oppakbaar en dus los van de onderlaag waardoor ze haar arm weer ver omhoog kon strekken. Het oedeem was zelfs zover afgenomen dat de er een duidelijke disbalans ontstond ten opzichte van haar linkerborst. Via de mammapoli konden we een aanvraag voor vergoeding van een deelprothese regelen. Ook hebben we de compressie BH met voorsluiting toen vervangen door een functionele BH met brede banden die netjes hoog onder de oksel aansluit op de flank. De ovale deelprothese tilt het eigen (soepelgeworden) borstweefsel iets omhoog waardoor er voor het oog geen volumeverschil meer is waar te nemen.

Inmiddels komt mevrouw nog eens in de zes tot acht weken in onze praktijk. Zo bewaken we tijdens deze onderhoudsfase van de behandeling de voortgang waar ondanks de inzet van alle hulpmiddelen nog telkens een geringe toename van verhard weefsel waar te nemen is ter hoogte van de plek waar destijds de infectie zat. Ik verwacht dat we voor de Kerst de therapie kunnen stopzetten. Het is dan ook twee jaar na de laatste bestraling en mijn ervaring is dat de nawerking van de bestraling en het werken van het litteken voorbij zullen zijn.
Mevrouw overweegt nog of ze binnenkort in de kliniek een IPL behandeling wil ondergaan om de zichtbare vaattekening (lichte radiatieschade) aan te pakken. Ik heb haar geadviseerd om hier nog even mee te wachten. Dat kunnen we ook over een jaar nog aanpakken, mocht het dan nog wenselijk zijn.

“Ja” beaamt ze en met die mooie BH’s met een kanten inzetstukje die nu mooi ingepakt in haar tasje mee gaan is de vaattekening niet eens meer te zien! En breed lachend stapt ze onze Support Store uit. “Ik ga nog even shoppen!”

Ik loop naar de paskamer om de berg met BH’s en hemdjes die we gepast hebben weer in hun doosje te vouwen of op het hangertje in het rek te hangen en bedenk me wat hebben we toch een bijzonder mooi vak!

De uitdaging aangaan om tot individuele oplossingen te komen, zodat we bijdragen aan de verbetering van kwaliteit van leven …

Dát is voor ons positieve gezondheid!

 

Marjorie Kuijpers

Huid- en Oedeemtherapeut 2Care4Skin

Onze Partners