Week van de Huidtherapie: Succesverhaal Ilse Liebrand

Bij de meeste patiënten met oedeem in de onderbenen betreft het een zeer duidelijk behandelplan; Ambulante Compressie Therapie (ACT) toepassen om het oedeem te reduceren en een adequate Therapeutische Elastische Kous (TEK) aanmeten om het oedeem te consolideren. Toch blijft het belangrijk altijd een persoonlijk behandelplan op te stellen, immers elk mens is anders en heeft te maken met andere omstandigheden. Zo hebben we onlangs een bijzonder behandelplan opgesteld.

De meneer in kwestie had een fors oedeem in beide onderbenen ten gevolge van hartfalen. Hij gebruikte al diuretica, maar dit hielp niet tegen het oedeem in de benen. Hij had veel last van zijn benen en het was belangrijk dat het oedeem zou verminderen ter voorkoming van nog meer ellende in de vorm van een ulcus cruris. De huisarts verwees meneer naar onze praktijk voor het toepassen van oedeemtherapie en het aanmeten van TEK. In overleg met de huisarts hebben we een behandelplan opgesteld om deze meneer zo goed mogelijk te helpen, waarbij we rekening hielden met zijn gezondheidsklachten.

We zijn eerst het rechterbeen gaan zwachtelen. Toen het oedeem voldoende gereduceerd was hebben we een TEK aangemeten voor dat been. Meneer had vervolgens een ‘rustpauze’ van 2 weken, waarbij hij om het rechterbeen de TEK droeg. Na 2 weken zijn we gestart met het zwachtelen van het linkerbeen en hebben we bij voldoende afname weer een TEK aangemeten voor dit been. Door dit aangepaste behandelplan hebben we deze meneer toch effectief kunnen behandelen, waarbij we een korte lijn met zijn huisarts hielden.

Ilse Liebrand – Huid- en Oedeemcentrum (Dronten, Harderwijk, Urk)

Onze Partners