Schaamte en onbegrip recept voor isolement

SEX EN SOCIALIZEN PIJNPUNTEN VOOR JONGEREN MET PSORIASIS – schaamte en onbegrip recept voor isolement

In Nederland zijn meer dan 500.000 mensen met psoriasis, een chronische huidaandoening waarbij de huid zich zo snel vernieuwt dat schilfers en rode vlekken aan de orde van de dag zijn. Het kan jeuken en pijn doen. Maar het allerlastigst is vaak de schaamte. Vooral voor jongeren.
Terwijl hun leeftijdsgenoten samen selfies maken en non stop socializen, vermijden jongeren met psoriasis lichamelijk contact. De angst voor reacties van anderen, helpt hun isolatie in de hand. Die reacties zijn behoorlijk confronterend. Uit onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat 44% van de ondervraagden geen seksuele relatie wil met iemand die psoriasis heeft. Een zoen op de wang is een stap te ver voor 30% en 28% geeft zelfs geen hand. “Deze harde cijfers komen voornamelijk voort uit onterechte aannames over besmettelijkheid en hygiëne,” aldus prof. dr. Elke de Jong, dermatoloog en hoogleraar ontstekingsziekten van de huid in Nijmegen.

Skin hunger
“De impact van deze terughoudendheid is groot,” verteld seksuoloog en psycholoog Sanderijn van der Doef. “Aanraking is essentieel, het is een eerste levensbehoefte. Voor iedereen. Daar hebben we een treffende term voor: skin hunger. Het is bewezen hoe belangrijk huid op huid contact is. In alle levensfases.” Wat haar opvalt is dat er in de huidige jongerencultuur veel meer intimiteit en fysiek contact is dan ooit tevoren. “Zonder dat het seksueel geladen is, gewoon elkaar aanraken of over elkaar liggen op de bank. Dat maakt het isolement van een jongeren met psoriasis des te groter. Als je daar buiten valt, mis je heel veel. Bovendien bepaalt je plek in de groep voor een groot deel je zelfbeeld. Signalen van geaccepteerd worden zijn cruciaal voor een gezond zelfvertrouwen. Een duidelijke afwijzing om iemand aan te raken geeft een, toch al onzekere, jongere een flinke knauw. ”

Mini-documentaire
Giorgia Lanuzza, een prachtige jonge vrouw met psoriasis op haar hele lichaam, weet precies hoe dat voelt. In een integere mini-documentaire vertelt zij haar persoonlijke verhaal en hoe zij met de huidaandoening heeft leren leven. Het filmpje is de kick off van de Wereldpsoriasisdag campagne met als thema “Omarm Psoriasis”. Het doel is om jongeren met psoriasis het goede gevoel over zichzelf terug te geven, om ze een betere kans te bieden op sociale aansluiting. Als mensen weten wat het betekent om psoriasis te hebben, zijn ze eerder bereid zijn zich open te stellen voor fysiek contact. Dat voorkomt sociale uitsluiting.
Wereldpsoriasisdag
Wereldpsoriasisdag is een jaarlijks terugkerend evenement op 29 oktober, ingesteld door de internationaal samenwerkende verenigingen voor psoriasispatiënten. Wereldwijd hebben 125 miljoen mensen hinder van deze auto-immuunziekte die zich meestal manifesteert op jongvolwassen leeftijd. www.omarmpsoriasis.nl

Persbericht – Oktober 2016 –