RIVM verwacht forse toename van huidkanker

Zevenaar – 30 juni 2017

RIVM verwacht forse toename van huidkanker

Volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieuhygiëne (RIVM) verdubbeld het aantal mensen met huidkanker de komende twintig jaar of in het ergste geval vervijfvoudigt het. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek naar de effecten van uv-straling.

Sinds 1990 is het aantal mensen met huidkanker verviervoudigd. Dat is meer dan bij andere soorten kanker. “We zijn ons meer gaan blootstellen aan de zon”, zegt Harry Slaper van het RIVM. “Toename van de vrije tijd, dragen van minder bedekkende kleding en vakanties in zonrijke gebieden kunnen daarbij een rol spelen.”

Vergrijzing speelt een grote rol volgens het RIVM. Met 51.000 Nederlands die elk jaar de diagnose huidkanker krijgen staat ons land op plek twee in Europa waar het gaat om landen waar huidkanker het meest voorkomt. Zwitserland staat op plek een.

De Beroepsgroep van Huid-Oedeemtherapeuten schrikt van de prognoses van het RIVM. “We wisten dat er een tsunami van huidkanker op ons af komt maar dat die golf zo hoog is hadden we niet durven denken” zegt Uitslag voorzitter van de NVH. “We zullen met een dijk van een oplossing moeten komen om dit maatschappelijk probleem te kunnen tackelen. Daarvoor is samenwerking essentieel! Samenwerking tussen dermatologen, huisartsen en huidtherapeuten maar ook bijvoorbeeld schoonheidsspecialisten en kappers. Ook geloven wij in de kracht van zelfdetectie. Je eigen huid goed kennen en afwijkingen kunnen herkennen. Net als bij borstkanker zal de burger zelf, ook meer dan nu, instaat moeten zijn vreemde plekjes te kunnen opsporen. Het Huidfonds heeft hier al een paar mooie initiatieven voor opgezet die deze maanden in samenwerking worden uitgewerkt. Samen moeten we huidkanker tegengaan en snel ontdekken zodat minder slachtoffers vallen.”

Onze Partners