Voor welke aandoeningen? | Wat houdt de behandeling in? | Dermatografie na een borstreconstructie | Verwijzingen en vergoedingen

 

Bij dermatografie, ook wel medische tatoeage genoemd, injecteert de huidtherapeut kleurpigmenten met behulp van tatoeage-apparatuur. Verschillende huidtherapeuten hebben zich gespecialiseerd in het zetten van medische tatoeages.


Voor welke aandoeningen?

Dermatografie wordt succesvol toegepast bij:

  • tepelreconstructies
  • liplijncorrectie bij een hazenlip (schisis)
  • aanbrengen wenkbrauwen na haaruitval (o.a. alopecia areata)
  • hyperpigmentatie (teveel aan pigment)
  • hypopigmentatie (te weinig pigment)
  • littekens door trauma (brandwonden, schaafwonden, andere verwondingen of operatie)
  • andere kleurafwijkingen in de huid.Voor informatie over de symptomen en het ontstaan van hyperpigmentatie, hypopigmentatie, littekens en andere kleurafwijkingen, kunt u onze pagina’s over pigmentstoornissen en littekens raadplegen.

Wat houdt de behandeling in?

Behandeling

Een medische tatoeage verloopt in een aantal stappen. Tijdens de eerste afspraak vertelt de patiënt de voorgeschiedenis van de aandoening en wordt een allergietest gedaan. Ook wordt uit een grote variatie aan pigmenttinten de beste kleur bepaald. Daarbij brengt de huidtherapeut een beetje pigment aan in het te behandelen deel van de huid. De volgende afspraak is na minimaal vier weken. Dan pas is goed te zien of de kleur juist is en of het pigment geen allergische reactie geeft. Tijdens deze afspraak bepaalt de huidtherapeut de vorm en start met het inkleuren ervan. Vier tot zes weken daarna beoordelen patiënt en huidtherapeut samen of de vorm en de kleur goed zijn. In de daarop volgende behandeling(en) stelt de huidtherapeut de kleur bij.

Resultaat

Direct na de behandeling is de pigmentatie nog vrij donker en kan de huid licht gezwollen zijn. Door het natuurlijke vernieuwingsproces van de huid wordt de pigmentatie enkele dagen na de behandeling tot 40% lichter. Als de tatoeage de natuurlijke vorm en kleur zo dicht mogelijk benadert, is het werk van de huidtherapeut klaar. Een tatoeage kan na enkele jaren vervagen waardoor hij bijgewerkt moet worden. Dit is een normaal biologisch proces.

Nazorg

Houd de getatoeëerde huid de eerste week na de behandeling droog. De huid kan gaan vervellen en soms ontstaan er korstjes waaraan u niet mag krabben. Zorg ervoor, dat u het getatoeëerde gebied het eerste half jaar goed beschermt tegen de zon. Dek het gebied af met kleding of met een pleister of bescherm het met een zonnebrandcrème met een hoge spf-factor.


Dermatografie na een borstreconstructie

Na een borstreconstructie ontbreken vaak de tepel en de tepelhof. Een chirurg kan deze alsnog reconstrueren met behulp van bijvoorbeeld een huidtransplantaat uit de lies. Een eenvoudiger methode is het inkleuren van de huid door een huidtherapeut. Een tepeltatoeage kan voor, na of zonder een chirurgische tepelreconstructie geplaatst worden. Het is een goed alternatief voor pijnlijke, tijdrovende en ingewikkelde behandelingen en kent zo goed als geen bijwerkingen. Gemiddeld zijn er vier behandelingen nodig om het gewenste resultaat te behalen. De behandelingen zijn meestal goed zonder verdoving te verdragen. Om vooruitgang vast te stellen, maakt de huidtherapeut voor en na elke behandeling foto’s.

De tepeltatoeage is uiteindelijk een blikvanger en kan de rest van de borst camoufleren. De tatoeage gaat meestal over het litteken heen, zodat deze zo onopvallend mogelijk wordt.


Verwijzingen en vergoedingen

Geen verwijzing nodig

Voor dermatografie door de huidtherapeut heeft u geen verwijzing van een huisarts of medisch specialist nodig, tenzij uw zorgverzekeraar daarom vraagt.

Vergoeding afhankelijk van soort behandeling en voorwaarden zorgverzekering

In de polis van uw zorgverzekering kunt u lezen, of u recht hebt op een (gedeeltelijke) vergoeding van de behandeling(en). Meer informatie vindt u op onze pagina vergoedingen.