Voor welke huidaandoeningen? | Wat houdt de behandeling in? | Verwijzingen en vergoedingen

 

Bij cryotherapie worden kleine, goedaardige afwijkingen aan het huidoppervlak bevroren. De huidtherapeut gebruikt vloeibare stikstof om de oneffenheid te laten ‘verdampen’ waarna het wondje snel geneest.


Voor welke huidaandoeningen?

Cryotherapie wordt succesvol toegepast bij:

  • wratten
  • fibromen, ook wel steelwratjes genoemd
  • kleine verhevenheden op de huid, zoals moedervlekken en verhoornde bultjes
  • pigmentvlekken
  • andere oppervlakkige huidaandoeningen

Voor informatie over de symptomen en het ontstaan van deze aandoeningen, kunt u onze pagina’s over pigmentstoornissen, fibromen en lasertherapie wratten raadplegen.


Wat houdt de behandeling in?

Behandeling

Tijdens de behandeling raakt de huidtherapeut de oneffenheid met vloeibare stikstof aan. Het bevroren weefsel sterft af en er komt gezonde huid voor in de plaats.

Resultaat en bijwerkingen

Direct na de behandeling wordt de behandelde plek rood. Enkele dagen daarna wordt de kleur donkerrood tot zwart en verschijnt er een korstje op de huid. Het is belangrijk dat u niet aan het korstje krabt en dat het korstje droog blijft voor een mooie wondgenezing. Onder het korstje verschijnt nieuwe, gezonde huid die in het begin nog licht(roze) van kleur is. In de loop van de tijd kleurt de huid bij.

Nazorg

De behandelde huid is na de behandeling kwetsbaar. Dit betekent dat u de eerste 48 uur na de behandeling extra voorzichtig moet zijn. Vermijd de zonnebank en sauna en neem geen hete douche of warm bad. Gebruik de eerste vier weken een zonnebrandcrème met een hoge spf-factor.


Verwijzingen en vergoedingen

Geen verwijzing nodig

Voor cryotherapie heeft u geen verwijzing van een huisarts of medisch specialist nodig, tenzij uw zorgverzekeraar daarom vraagt.

Vergoeding afhankelijk van soort behandeling en voorwaarden zorgverzekering

In de polis van uw zorgverzekering kunt u lezen, of u recht hebt op een (gedeeltelijke) vergoeding van de behandeling(en). Meer informatie vindt u op onze pagina vergoedingen.